Balığınızı nasıl alırdınız?
Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri zihin ve beden gelişiminde, hücre yenilenmesinde, kalp ve damar sağlığının korunmasında, bazı kanser türlerinin önlenmesinde rolü olan çoklu doymamış yağ asitlerindendir. Omega-3’den en zengin balıklar derin su balıklarıdır. Ton balığı ve somon ülkemizde satışı yaygın derin su balıklarındandır.
Light mutfakta malum kızartma tenceresi bulunmuyor. Kalorisi bir yana kızarmış balığın besin değeri kızartma sırasında neredeyse yok oluyor. Evde balık pişirirken fırın kullanmanız en akıllı tercih olacaktır.
Küçük balıklar (hamsi, istavrit vb) : Fırının teline yağlı kâğıdı serin birkaç yerinden minik delikler açın, altına da su dolu tepsi yerleştirin. Yağlı kâğıdın üzerine hafif tuzladığınız balıkları dizip, ızgara ayarında pişirin.
Sonuç: leziz mi leziz çıtır çıtır balıklar (yağlı kâğıdı delince balığın suyu ve fazla yağı alta akar, böylece çıtır çıtır olur)
Orta boy balıklar(lüfer, çipura, levrek, sarıkanat vb): Fırın tepsisine sebzelerle beraber koyup pişirebilirisiniz. Ayrıca balığı 1 saat zeytinyağı, limon, beyaz şaraptan oluşan sosta bekletip fırın poşetinde pişirirseniz parmaklarınızı dahi yiyebilirsiniz. Sarımsak ve maydanozu ince ince kıyıp balığın içine doldurup fırınlarsanız, fırınınızda kalıcı balık kokusu olmaz. Ayrıca evde hamile varsa ve balık kokusundan rahatsız oluyorsa bu yöntem uygulanabilir.
Büyük boy balıklar (akya, kalkan, palamut vb): Fırının ızgara bölümünde pişirilebileceği gibi, çelik tencerede soğan, patates ile buğulaması yapılabilir. Balığı temizleyip yıkayın, defne yaprağı, tane karabiber, tuz ile 1-2 saat bekletip şişe dizin. Şişleri ızgarada çevirerek pişirip roka salatası ile servis edebilirsiniz. Büyük balıklar ayrıca kuşbaşı doğranıp, biber, soğan ve domates ile mini güveçlere konulup fırınlanabilir. Piştikten sonra üzerine çok az zeytinyağı gezdirirseniz bu lezzeti hiç unutamazsınız.
UNUTMAYIN:
Haftada en az iki kez toplam 300 gr sağlıklı pişirilmiş balık omega-3 ihtiyacımızı karşılamaya yeter.